Hudskolan

Forte Pharma Hudskolan cleanSå tar du hand om din hud – inifrån och ut!

Visste du att huden har en yta på nästan två kvadratmeter och att den därmed är kroppens största organ? Därför är det viktigt att ta hand om den, både från insidan och utsidan.

Huden är vår skyddsbarriär mot omvärlden och därmed utsätts den också för stora påfrestningar. Inte minst under vinterhalvåret, då kylan och den torra luften gör att även en i övrigt välmående hud kan behöva extra fukt och omvårdnad för att må bra.

Struktur och elasticitet

Dermis (läderhuden) utgör största delen av hudens tjocklek och består av en hög andel vatten som tillsammans med hyaluronsyra bildar en geléliknande konsistens. Kollagen och elastinfibrerna i denna vävnad ger huden dess fasthet och elasticitet, vilket är kopplad till mjuk, smidig hud.

Det finns flera typer av kollagen i olika delar Forte Pharma Hudskolanav kroppen. I dermis är det huvudsakligen kollagen av typ I som är av betydelse. Kollagen bidrar till att ge stadga vid spänningar och tryck. Elastin ger istället huden dess elasticitet och flexibilitet.

Förenklat kan sägas att vid tryck mot huden så är det kollagen som ger motstånd medan elastin gör att huden återgår till sin ursprungliga form. Hypodermis (underhuden) består framförallt av fettceller och bindväv. Den ger isolering och stötdämpning för den underliggande muskelvävnaden.

Hyaluronsyra är känslig för fria radikaler och bryts därför lätt ned av UV-ljus. Det är en av anledningarna till de typiska hudskador som slapp och rynkig hud som är en vanlig bieffekt av långvarig och alltför ihärdig solning.

Hyaluronsyra bryts kontinuerligt ned i kroppen för att sedan ombildas. Man brukar säga att så mycket som en tredjedel av kroppens hyaluronsyra omsätts dagligen. Hyaluronsyra liksom vitamin C stimulerar också kollagenproduktionen.

Förändringarna börjar innan de blir synliga i spegeln

Över tid förändras hudens egenskaper, barriärfunktionen i epidermis försvagas och försvaret mot fria radikaler blir sämre. Accelererande förlust av fukt leder till torrare, grövre hud. I dermis påskyndas nedbrytningen av elastin, kollagen och hyaluronsyra samtidigt som den naturliga förnyelsen sker alltmer långsamt. Huden förlorar i elasticitet och densitet, vilket gör den tunnare och leder till synliga linjer. Med åren blir ansiktskonturerna mindre tydliga då hudens spänst minskar.

Barriärfunktion

I epidermis undre del förnyas keratinocyter för att sedan migrera uppåt och slutligen gå i apoptos (programmerad celldöd) i det övre lagret. Det som vi ser är alltså ett skikt av döda celler, det så kallade hornlagret (stratum corneum). Cellerna i epidermis förnyas helt var fjärde vecka.

Den främsta uppgiften för epidermis är att fungera som en skyddsbarriär mot omvärlden och utsätts därför dagligen för stora påfrestningar från luftföroreningar, UV-strålning, allergener och mikrober. I epidermis återfinns också melanin som ger huden dess färg och är avsedd att skydda huden vid solexponering.

Torr hud har ofta en försämrad barriärfunktion vilket leder till en ökad känslighet för allergener och eksem.

Livsstilsfaktorer påverkar

Rökning, alkohol, stress, sömnbrist, klimat, luftföroreningar och solvanor är alla faktorer som påverkar hudens kondition.

UV-ljus ger upphov till fria radikaler som i sin tur bryter ned kollagen och elastin i dermis. För mycket sol leder därför till att huden förtjockas och blir hårdare/mindre följsam. Fenomenet kallas också för « photo-ageing ». Under vintern är luften torrare, både inom- hus och utomhus. Huden påverkas följaktligen också och kan därför behöva lite extra omvårdnad.

 

Mat för huden

Fria radikaler har en negativ effekt på huden, då de leder till ökad nedbrytning av kollagen och elastin. Så kallade « super foods » har ett högt innehåll av t ex vitamin C och E, vilka bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress. Några exempel på vitamin C eller E rika livsmedel är granatäpple, acai, paprika, spenat och avokado. Tomater utgör dessutom en källa till betakaroten och lykopen.

 

Klicka här för mer info om kosttillskott med hög dos kollagen

Klicka här för mer info om kosttillskott med hyaluronsyra